top of page

Tärkeää huomioitavaa edunvalvontavaltakirjassa

Laki edunvalvontavaltuutuksesta tarjoaa mahdollisuuden kevyempään vaihtoehtoon perinteiselle edunvalvonnalle silloin, kun henkilö tarvitsee apua taloudellisten tai henkilöä koskevien asioidensa hoitamisessa. Edunvalvontavaltakirjassa valtuuttaja päättää itse, kuka huolehtii hänen asioistaan tarvittaessa ja millä laajuudella. Tämän ansiosta valtuutetulle annetaan laajemmat valtuudet ilman erillistä viranomaislupaa oikeustoimien tekemiseen.


Kiinteistöä koskevat asiat: Vaikka valtuutetulla on pääsääntöisesti täydet oikeudet edustaa valtuuttajaa valtuutuksen rajoissa, kiinteistöjen osalta tilanne on erilainen. Maakaaressa asetetaan erityiset vaatimukset kiinteistöjä koskevien oikeustoimien valtakirjoille. Tämä aiheuttaa haasteita edunvalvontavaltuutuksen suhteen, sillä tulevaisuudessa ei aina tiedetä, mitä kiinteistöjen osalta tulee tapahtumaan.


Edunvalvontavaltakirjassa voidaan kuitenkin välttää maakaaressa olevat yksilöintivaatimukset erityismääräyksellä. Tämä tarkoittaa sitä, että valtakirjassa voidaan mainita, että valtuutetulla on oikeus tehdä kiinteistöä koskevia oikeustoimia, kuten myydä tai luovuttaa kiinteistö tai hakea kiinnitystä, ilman erillisiä yksilöintivaatimuksia.


Omaisuuden lahjoittaminen: EVVL:n pääsääntönä on, että päämiehen omaisuutta ei saa lahjoittaa, ellei siitä ole erikseen määrätty. Kuitenkin, jos valtuuttaja on oikeustoimikelpoinen ja kykenee itse tekemään lahjoituksen, hänellä on oikeus siirtää omaisuuttaan lahjansaajan tilille, kuten rahalahjan yhteydessä.


Mikäli valtuutettu joutuu tekemään lahjoituksen valtuuttajan puolesta, tulee valtakirjassa olla selkeät lahjan antamisen perusteet yksilöityinä. Näihin perusteisiin kuuluu muun muassa lahjan saaja, lahjoituksen kohde ja lahjoituksen ajankohta.


Salassapitovelvollisuus: Valtuutettu saa jo ennen edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista tiedon siitä, onko valtuuttaja kykenemätön hoitamaan valtuutusta koskevia asioita. Valtuuttajan ollessa edelleen oikeustoimikelpoinen, hänellä on oikeus saada tietoa ja hoitaa omat asiat yhteisymmärryksessä muiden kanssa.


Salassapitovelvollisuus on tärkeä osa edunvalvontavaltakirjaa. Valtuutettu ei saa ilmaista valtuuttajan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja, jotka ovat salassa pidettäviä. Esimerkiksi terveyteen liittyvät tiedot ovat arkaluonteisia ja kuuluvat salassa pidettävien tietojen joukkoon. Mikäli valtuutettu on joku omista perillisistä, kuten oma lapsi, voidaan valtakirjaan antaa valtuutetulle oikeus kertoa myös oleellisia tarvittavia tietoja myös muille perillisille. Näin voidaan välttää epätietoisuudesta johtuvia ristiriitoja perillisten välillä.


Yhteenvetona, edunvalvontavaltakirja tarjoaa mahdollisuuden valtuuttajan itsemääräämisoikeuden säilyttämiseen ja valtuutetulle laajat valtuudet valtuuttajan asioiden hoitamiseen. Kiinteistöä koskevat asiat ja omaisuuden lahjoittaminen voivat aiheuttaa haasteita, mutta valtakirjaan lisättävillä erityismääräyksillä voidaan näitä haasteita lieventää. Salassapitovelvollisuus on tärkeä näkökohta, joka suojaa valtuuttajan yksityisyyttä ja henkilökohtaisia tietoja. On suositeltavaa laatia edunvalvontavaltakirja huolellisesti ammattilaisen avustuksella, jotta valtakirjasta tulisi toimiva ja valtuuttajan tahtoa vastaava.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Edunvalvontavaltuutetun nimeäminen

Kenet nimetä edunvalvontavaltuutetuksi? Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on tärkeä päätös, ja valtuutetun valintaan kannattaa suhtautua...

Comments


OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page