top of page

Testamentin määrämuoto

Ollakseen pätevä testamentti tulee tehdä määrämuodossa. Määrämuodosta poikkeava testamentti ei ole täytäntöönpanokelpoinen. Kyseessä on siis ehdoton määräys, eikä testamentin määrämuotovaatimuksesta voida poiketa.


Perintökaaren mukaisesti testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden esteetömän todistajan ollessa yhtaikaa läsnä, ja heidän on, sitten kun testamentin tekijä on allekirjoittanut testamentin tai tunnustanut siinä olevan allekirjoituksensa, todistettava testamentti nimikirjoituksillaan. Heidän tulee tietää, että asiakirja on testamentti, mutta testamentin tekijän vallassa on, tahtooko hän ilmoittaa heille sen sisällön.


Esteettömällä todistajalla tarkoitetaan todistajaa joka on riippumaton todistettavasta asiasta. Asian voi ymmärtää myös siten, ettei testamentin, tai muun asiakirjan, todistaja kuulu asiakirjan ns. hyötymispiiriin. Yleisohjeena voidaan esittää, että esteetön todistaja ei voi olla testamentin osalta mikäli todistaja hyötyy oikeustoimesta jollakin tavoin, on serkkua läheisempi sukulainen testamentin laatijalle tai testamentinsaajalle, on alle 15 vuotias tai mielenterveydeltään riittävästi heikentynyt. Sukuaisuussuhteen osalta on parempi välttää kokonaan sukulaisia todistajina.


Testamentin määrämuoto edellyttää, että testamentin todistajat merkitsevät testamenttiin nimikirjoituksensa oheen ammattinsa ja asuinpaikkansa, samoin kuin todistamisen paikan ja ajan sekä tekevät testamenttiin siihen merkinnän muistakin seikoista, joiden he katsovat vaikuttavan testamentin pätevyyteen.


Todistajien merkitsemää todistusta siitä, että testamenttia laadittaessa on menetelty määrämuodon edellyttämällä tavalla, eikä esimerkiksi todistajien arvion mukaan ole syytä epäillä testaattorin oikeustoimikelpoisuutta pidetään lähtökohtaisesti pätevänä. Pätevyys voidaan kyseenalaistaa esittämällä seikkoja jotka vähentävät sen luotettavuutta. Esitettävien seikkojen luonnetta ei ole tarkemmin määritelty lainsäädännössä, vaan testamentin todistuksen luotettavuutta heikentävät seikat voivat olla huomattavan laaja-alaisia. Tärkein on niiden merkittävä tulkinnallinen suhde testamentin lainmukaisuuden arviointiin.


Poikkeus testamentin määrämuotovaatimukseen on ns. hätätilatestamentti. Hätätilatestamenttia kuvaa parhaiten sen nimitys. Hätätilatestamentti tehdään pakottavien syiden vuoksi määrämuotovapaana. Käytännön edellytyksenä on, että hätätila on olemassa testamentin tekohetkellä. Tällöin testamentin tekijältä ei voida kohtuudella odottaa testamentin määrämuodon noudattamista ja etusijan saa perittävän viimeinen tahdonilmaisu omaisuutensa jakamisesta. Hätätilan käsitteen kannalta oleellista on testamentin tekijän oma käsitys hätätilasta, ei objektiivinen arvio hätätilasta. Mikäli testamentin tekijä on käsittänyt itse olleensa hätätilanteessa ja perustellusti odottanut hetken olevan viimeisiä mahdollisuuksiaan ilmaista tahtonsa omaisuutensa jakamisesta, voidaan lähtökohtaisesti katsoa tilanteessa täyttyvän hätätilantestamentin olosuhde-edellytys. Hätätilatestamentti on kuitenkin oikeuskäytännössä harvinainen.


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

コメント


OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page