top of page

Johtajasopimus: Turvaa yrityksesi menestys ja johtajan sitoutuminen


Avoin kirja, puinen nuija ja kultaiset vaakakupit puisella pöydällä. Rauhallinen tunnelma, lämpimät sävyt taustalla.

Johtavassa asemassa olevan työntekijän palkkaaminen on merkittävä investointi yritykselle. Johtajasopimus on keskeinen työkalu, joka määrittelee johtajan ja yrityksen välisen suhteen oikeudet ja velvollisuudet. Lakiasiaintoimisto Naskalin asiantuntijat auttavat sinua ymmärtämään johtajasopimuksen merkityksen ja laatimaan sopimuksen, joka tukee yrityksesi menestystä ja varmistaa johtajan sitoutumisen.






Mikä on johtajasopimus?


Johtajasopimus on työsopimuksen erityismuoto, joka solmitaan johtavassa asemassa olevan työntekijän kanssa. Se eroaa tavanomaisesta työsopimuksesta siinä, että siihen sisältyy usein enemmän työsuhde-etuja, kuten kannustinjärjestelmiä ja lisäeläkejärjestelyjä. Samalla johtajasopimus voi sisältää myös erityisiä rajoituksia, kuten kilpailukieltoja ja salassapitovelvoitteita.

Johtajasopimus on syytä erottaa toimitusjohtajasopimuksesta. Nämä kaksi ovat huomattavan erilaisia sopimusmuotoja, alkaen siitä erosta, että toimitusjohtajasopimukseen ei sovelleta työsopimuslakia, johtajasopimukseen sovelletaan (poikkeuksena työaikalaki). Työsopimuslain käytännön tulkinnat voivat kuitenkin olla usein ongelmallisia myös johtajasopimuksen kontekstissa, tämän johdosta on ehdottomasti syytä laatia huolella johtaja-asemassa työskenteleville johtajasopimus jossa tulkintoja, oikeuksia ja velvollisuuksia tarkennetaan. 


Toimitusjohtaja on osakeyhtiölain nojalla toimiva toimielin, ei työntekijä. Johtaja puolestaan on työntekijä asemassa.


Miksi johtajasopimus on tärkeä?


Johtajasopimus on erityisen tärkeä toimitusjohtajille, hallituksen jäsenille ja muille ylemmille johtajille, joiden asemaan ei sovelleta työsopimuslain kaikkia säännöksiä. Johtajasopimus tarjoaa seuraavia etuja:


  • Määrittelee selkeät pelisäännöt: Sopimus määrittelee johtajan tehtävät, vastuut, oikeudet ja velvollisuudet. Tämä auttaa välttämään epäselvyyksiä ja ristiriitoja myöhemmin.

  • Suojaa yrityksen etuja: Sopimus voi sisältää esimerkiksi kilpailukieltoja ja salassapitovelvoitteita, jotka suojaavat yrityksen liikesalaisuuksia ja kilpailuasemaa.

  • Sitouttaa johtajan yritykseen: Kannustinjärjestelmät ja muut edut voivat motivoida johtajaa ja sitouttaa hänet yrityksen pitkän aikavälin tavoitteisiin.

  • Turvaa johtajan asemaa: Sopimus voi määritellä irtisanomisehdot ja mahdolliset irtisanomiskorvaukset, mikä tuo johtajalle turvaa epävarmoissa tilanteissa.

  • Tarjoaa joustavuutta: Johtajasopimus voidaan räätälöidä vastaamaan sekä yrityksen että johtajan yksilöllisiä tarpeita.



Mitä johtajasopimuksessa tulee ottaa huomioon?


Johtajasopimuksen laatimisessa on tärkeää huomioida seuraavat seikat:


  • Tehtävänkuvaus: Määrittele tarkasti johtajan tehtävät ja vastuualueet.

  • Palkka ja edut: Sovi palkkauksesta, bonuksista, luontoiseduista ja muista eduista.

  • Työaika: Johtajan työaikaan ei yleensä sovelleta työaikalakia, mutta sopimuksessa on sopia esimerkiksi viikoittaisesta työajasta tai joustotyön mahdollisuuksista.

  • Kilpailukielto: Määrittele kilpailukiellon kesto ja laajuus sekä siitä maksettava korvaus. Johtajasopimuksessa ei ole määritelty sopimuksen kestolle tai korvaukselle rajoja, vaan ehtoja arvioidaan yleisten kohtuullisuusperusteiden perusteella. Tämä tekee arvioinnista tapauskohtaista, liikkuvaa ja vaikeasti ennustettavaa, jolloin asiasta on ehdottomasti syytä sopia johtajasopimuksessa.

  • Salassapito: Määrittele, mitä tietoja johtaja on velvollinen pitämään salassa. Salassapitovelvollisuus voi olla voimassa myös työsuhteen päättymisen jälkeen.

  • Irtisanominen: Sovi irtisanomisajasta ja mahdollisista irtisanomiskorvauksista. Toimitusjohtajan irtisanomiseen ei sovelleta työsopimuslaki, mutta sen soveltuvuus tavalliseen johtajasopimukseen on vaihtelevaa ja siten vaikeasti ennustettavissa, jolloin irtisanomisesta, ja sen ehdoista on äärimmäisen tärkeä sopia johtajasopimuksessa.

  • Erokorvaus: Johtajasopimuksia laatiessa on syytä yrityksen ehdottomasti huomioida erokorvauksen liityntä yrityksen omaan riskienhallintaan. Erokorvaus on syytä suhteuttaa tehtäväkuvauksen sanelemiin vastuisiin ja asemaan yhtiössä. Erokorvauksen ollessa kohtuullinen, se rajoittaa yhtiön vastuuta myöhemmin mahdollisesti ilmenevissä riitatilanteissa, erokorvauksen edellyttäessä poistuvan johtajan kirjallista luopumista kaikista vaatimuksista yhtiötä kohtaan. Jotta tämä luopuminen olisi pätevä, on korvauksen kuitenkin oltava kohtuullinen

  • Erimielisyyksien ratkaisu: Määrittele, miten mahdolliset riidat ratkaistaan, esimerkiksi neuvottelemalla tai välimiesmenettelyssä.



Lakiasiaintoimisto Naskali - kumppanisi johtajasopimuksissa


Lakiasiaintoimisto Naskalilla on vankka kokemus johtajasopimusten laatimisesta ja neuvotteluista. Autamme sinua räätälöimään sopimuksen, joka tukee yrityksesi tavoitteita ja varmistaa johtajan sitoutumisen.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Valmistussopimus

Valmistussopimus: Suojaa oikeutesi ja varmista tuotteesi laatu Valmistussopimus on yritysten välisessä kaupankäynnissä keskeinen...

Takuuehtosopimus

Yritysten välinen takuu: Suojaa liiketoimintasi ja varmista asiakastyytyväisyys – Lakiasiaintoimisto Naskalin asiantuntijaopas Takuu on...

Osakekauppa vs. liiketoimintakauppa

Osakekauppa vs. liiketoimintakauppa: Selvitä erot ja valitse oikea vaihtoehto Yrityskauppaa suunnitellessa on tärkeää ymmärtää eri...

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page