top of page

Miten valita asianajaja / lakimies riita-asiassa? 


Riitatilanteet, kuten asuntokauppariidat, autokauppariidat tai vaikkapa remonttiriidat voivat olla stressaavia, aikaavieviä ja monimutkaisia. Asianajajan / lakimiehen palkkaaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa voi säästää sinulta aikaa, rahaa ja turhaa mielipahaa.Tyypillisesti asianajajan / lakimiehen palkkio on myös vakuutuskorvauksen piirissä ja ihmiset viivyttelevät liian pitkään edustajan palkkaamista Mutta miten siis valita asianajaja juuri sinun tilanteeseesi?


Ensimmäinen askel: Kartoita vaihtoehdot


Ennen asianajajaan yhteydenottoa on tärkeää selvittää omat tarpeesi ja kerätä tarvittavat tiedot, jotta löydät juuri sinun tilanteeseesi sopivan asiantuntijan. Kirjoita ylös lyhyt kuvaus riita-asiastasi ja sen taustoista. Mitä tapahtui, mitä vaatimuksia sinulla on ja mitä todisteita voit esittää? Kokoa yhteen kaikki asiaan liittyvät dokumentit, kuten sopimukset, laskut, kuitit, sähköpostit ja muut viestit. Nämä asiakirjat ovat tärkeitä todisteita riidanratkaisussa. Kartoita, mitkä asianajotoimistot tai lakitasiaintoimistot alueellasi ovat erikoistuneet vastaavanlaisiin riita-asioihin. Voit etsiä tietoa esimerkiksi asianajotoimistojen verkkosivuilta tai kysyä suosituksia tuttaviltasi. Kun olet selvittänyt nämä asiat, olet valmis ottamaan yhteyttä asianajajiin ja keskustelemaan tilanteestasi.


Keskustelu on ehdottomassa avainasemassa


Älä pelkää ottaa yhteyttä potentiaalisiin asianajajiin tai lakimiehiin! Useimmat lakiasiaintoimistot ja asianajotoimistot, myös me Naskalilla, tarjoavat maksuttoman alkukartoituksen riita-asioissa. Tämä on loistava tilaisuus keskustella asiastasi asiantuntijan kanssa ja saada alustava arvio tilanteestasi ja mahdollisuuksistasi.


Keskustelussa kannattaa kysyä asianajajan / lakimiehen kokemuksesta vastaavanlaisissa asioissa, siitä, hoitaako hän itse asiaasi ja millä aikataululla. Voit myös pyytää kirjallista tarjousta alustavan strategian laatimisesta, jossa selvitetään, miten ja missä asiaa kannattaa ajaa.


Keskustelun tarkoitus ei ole ainoastaan selvittää itse asiantuntijan kokemusta asiassa, vaan myös pyrkiä saamaan kuva keskinäisestä kemiastanne. Päämiehen ja edustajan välinen kemia on hankalissa tilanteissa erityisesti äärimmäisen tärkeä ja voi vaikuttaa siihen miten päämies (asiakas) asiassaan menestyy. Edustaja tarvitsee monia tietoja päämieheltä, joita ei voida saada keneltäkään muulta, se miten päämies ymmärtää näitä toimitettavia tietoja riippuu osaltaan siitä ovatko päämies ja edustaja  samalla aaltopituudella ja ymmärtävätkö he toisiaan. Tämän lisäksi asiaa puoltaa ehdottomasti myös riita-asian tuoma henkinen rasitus päämiehelle ja tämän taakan helpottamisessa on päämies - edustaja akselin välinen hyvä kemia äärimmäisen tärkeä henkisiä voimavaroja luova tekijä. Riita-asian hoitaminen ei siis ole vain edustajan tehtävä, vaan tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää päämiehen ja edustajan sujuvaa yhteistyötä. 


Asianajajan / lakimiehen valinta: Asiantuntemus ja luottamus etusijalla


Kysymys miten valita asianajaja on tapa selvittää hyvä edustaja. Kun olet kartoittanut potentiaaliset asianajajat ja lakimiehet sekä keskustellut heidän kanssaan, on aika tehdä valinta. Asianajajan / lakimiehen valinta on tärkeä päätös, sillä hän on avainasemassa riita-asian ratkaisussa.


asianajaja ilmaisessa alkukartoituksessa

Asiantuntemuksen lisäksi on tärkeää, että tunnet luottamusta edustajaasi kohtaan. Hyvä asianajaja / lakimies kuuntelee sinua tarkasti, selittää asiat ymmärrettävästi ja pitää sinut ajan tasalla asian etenemisestä.Tarjousten ja keskustelujen perusteella voit arvioida, kuka asianajaja sopii parhaiten juuri sinun tilanteeseesi. Kiinnitä huomiota erityisesti asianajajan kokemukseen vastaavanlaisissa asioissa, hänen viestintätyyliinsä ja siihen, miten hän vastaa kysymyksiisi ennen kaikkea suullisesti. Suullisesti keskustelussa annetut vastaukset eivät anna aikaa selvittää vastauksia kysymyksiisi, vaan keskustelussa esitetty tieto osoittaa kokemusta juuri sinun asiassasi. Tätä ohjetta ei kuitenkaan tule ylitulkita, kokenein tai taitavinkaan ei usein voi (tai edes halua, välttääkseen luomasta vääriä odotuksia puutteellisilla tiedoilla) vastata kaikkiin kysymyksiin yhden keskustelun perusteella. Kokeneelta asiantuntijalta saat kuitenkin pääsääntöisesti kattavan yleiskuvan tilanteesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä mahdollisista skenaarioista miten tilannetta edistää.


Jos haluat tutustua asianajajaan paremmin ennen lopullista päätöstä, voit ehdottaa tapaamista hänen toimistollaan. Tapaamisessa voitte keskustella asiastasi tarkemmin ja varmistaa, että kemiat kohtaavat. Huomaa kuitenkin, että tapaamisesta voidaan periä (toimistosta riippuen) erillinen maksu.

Muista, että asianajajan /lakimiehen valinta on henkilökohtainen päätös. Valitse edustaja, johon luotat ja jonka uskot ajavan asiaasi parhaalla mahdollisella tavalla.


Tarkista toimeksiantosopimus ja laskutus


Toimeksiantosopimus ja laskutus: Varmista oikeutesi ja kulusi

Kun olet päätynyt valitsemaan asianajajan riita-asian hoitamiseksi, on tärkeää varmistaa, että yhteistyön ehdot ovat selkeät ja läpinäkyvät. Tässä vaiheessa pyydä asianajajalta kirjallinen toimeksiantosopimus, joka määrittelee tehtävän sisällön, aikataulun ja palkkion.


Toimeksiantosopimus:

Toimeksiantosopimus on kirjallinen sopimus, joka määrittelee asianajajan ja asiakkaan väliset oikeudet ja velvollisuudet. Sopimuksessa tulee olla selkeästi määriteltynä:


  • Toimeksiannon sisältö: Mitä asianajaja tarkalleen ottaen tekee puolestasi?

  • Aikataulu: Milloin asianajajan odotetaan saavan työtehtävät valmiiksi?

  • Palkkio: Miten asianajajan palkkio määräytyy? Onko se tuntiperusteinen vai kiinteä? Sisältyykö palkkioon kaikki kulut, kuten matkakulut ja asiakirjamaksut?


Laskutus:

Asianajajan laskutus voi perustua joko tuntiveloitukseen tai kiinteään palkkioon. Tuntiveloitus tarkoittaa, että asianajaja laskuttaa sinua tekemistään työtunneista. Kiinteä palkkio taas tarkoittaa, että sovitte etukäteen tietyn summan, joka kattaa koko toimeksiannon.

Asianajajien tuntiveloitukset vaihtelevat huomattavasti riippuen asianajajan kokemuksesta, erikoistumisalasta ja toimistosijainnista. On tärkeää, että tiedät etukäteen, millaisia kuluja asianajajan käyttäminen tulee aiheuttamaan.


Oikeusturvavakuutus:

Jos sinulla on oikeusturvavakuutus, se saattaa kattaa osan tai jopa kaikki asianajokulut. Tarkista vakuutusehtosi huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä vakuutusyhtiöön. Jos vakuutus kattaa kulut, asianajaja voi yleensä laskuttaa suoraan vakuutusyhtiötä. Huomaa kuitenkin, että sinun tulee yleensä maksaa vakuutuksen omavastuuosuus itse.Tyypillinen omavastuuosuus on 15 %, tässä on kuitenkin myös vaihtelua.


Älä jää yksin!


Riita-asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Ota rohkeasti yhteyttä meihin Naskalilla, niin autamme sinua löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun tilanteeseesi. Maksuton alkukartoituksemme on juuri sinua varten! Jätä tarjouspyyntölomakkeella yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös soittaa meille suoraan keskustellaksesi tapauksesta.


Comments


Commenting has been turned off.

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page