top of page

Konsulttisopimus: Menestyksekkään yhteistyön perusta

Konsulttisopimus: Lakiasiaintoimisto Naskalin asiantuntijaopas

Konsulttipalveluiden ostaminen ja myyminen on yhä yleisempää liiketoiminnassa. Konsulttisopimus on keskeinen työkalu, joka määrittelee yhteistyön raamit ja turvaa molempien osapuolten edut. Lakiasiaintoimisto Naskalin asiantuntijat auttavat sinua ymmärtämään, miksi konsulttisopimus on tärkeä ja mitä siinä kannattaa sopia.


Miksi konsulttisopimus on välttämätön?


Konsulttisopimus on kirjallinen sopimus, joka määrittelee konsultin ja asiakkaan väliset oikeudet ja velvollisuudet. Se toimii yhteistyön perustana ja auttaa välttämään epäselvyyksiä ja ristiriitoja. Hyvin laadittu sopimus suojaa molempia osapuolia ja varmistaa, että yhteistyö sujuu sovitulla tavalla.


Mitä konsulttisopimuksessa kannattaa sopia?


Konsulttisopimukset voivat vaihdella sisällöltään, mutta seuraavat asiat ovat yleensä tärkeitä sopia:


  • Konsultaation sisältö ja tavoitteet: Määrittele tarkasti, mitä palveluita konsultti tarjoaa ja mitä tuloksia asiakas odottaa. Tämä on sopimuksen tärkein kohta, sillä se luo perustan koko yhteistyölle.

  • Palkkio ja maksuehdot: Sovi selkeästi, miten konsultin palkkio määräytyy ja milloin se maksetaan. Palkkio voi olla esimerkiksi kiinteä, tuntiperusteinen tai sidottu tiettyihin tavoitteisiin.

  • Konsultaation aikataulu ja sopimuksen voimassaolo: Määrittele projektin kesto, aikataulu ja mahdolliset irtisanomisehdot.

  • Alihankkijoiden käyttäminen: Sovi, saako konsultti käyttää alihankkijoita työnsä tukena ja millä ehdoilla.

  • Työskentelytavat: Määrittele, miten konsultti työskentelee, miten työtä johdetaan ja miten valmista työtä tarkistetaan.

  • Immateriaalioikeudet: Sovi, kenelle konsultin työn tuloksena syntyvät immateriaalioikeudet kuuluvat. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi ohjelmistokehityksessä tai muussa luovassa työssä.

  • Liikesalaisuuksien salassapito: Määrittele, mitä tietoja pidetään luottamuksellisina ja miten niitä käsitellään. Salassapitovelvollisuus on usein keskeinen osa konsulttisopimusta.

  • Kilpailukielto: Rajoita konsultin mahdollisuuksia kilpailla asiakkaan kanssa sopimuskauden aikana tai sen jälkeen. Kilpailukielto voi olla tarpeen, jos konsultti saa käyttöönsä asiakkaan arkaluontoisia liikesalaisuuksia.

  • Houkuttelukielto: Estä osapuolia houkuttelemasta toistensa työntekijöitä tai asiakkaita. Tämä on erityisen tärkeää, jos konsultti työskentelee tiiviisti asiakkaan henkilöstön kanssa.

  • Erimielisyyksien ratkaiseminen: Sovi, miten mahdolliset sopimusriidat ratkaistaan. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi neuvottelut, sovittelu tai välimiesmenettely.


Vinkkejä konsulttisopimuksen laatimiseen


  • Ole mahdollisimman tarkka ja yksityiskohtainen: Mitä tarkemmin sopimuksessa määritellään osapuolten oikeudet ja velvollisuudet, sitä vähemmän tilaa jää tulkinnoille ja erimielisyyksille.

  • Käytä selkeää kieltä: Vältä juridisia termejä ja monimutkaisia lauserakenteita. Sopimuksen tulee olla ymmärrettävä kaikille osapuolille. Monimutkainen juridinen kieli ei ole tavoiteltava itseisarvo asiantuntijoille itselleenkään, vaan tämä on pelkkä sivutuote joka syntyy kun laaditaan tarkkoja määräyksiä usein monimutkaisesta tilanteesta jossa tyypillisesti pyritään “ennustamaan” osapuolten tulevaisuuteen riitojen välttämiseksi.

  • Huomioi molempien osapuolten edut: Sopimuksen tulee olla tasapainoinen ja suojata molempien osapuolten etuja. Pelkästään toista osapuolta suojaava ja huomioon ottava sopimuksen suuri riski on väite sopimuksen kohtuuttomuudesta jolloin sopimusehto tai jopa koko sopimus voidaan katsoa pätemättömäksi.

  • Suojaa liiketoimintamallisi ja liiketoimintasalaisuutesi: Mikäli liiketoiminnassasi on sellaisia tekijöitä, joiden et toivo leviävän kilpailijoiden tai asiakkaiden tietoon (tavarantoimittajat, liiketoiminnan mallin erityispiirteet tms.) suojaa omaa toimintaasi salassapitoehdolla. Myös kilpailukieltoehdon käyttäminen mahdollista ja suotavaa tilanteissa joissa se on perusteltu. Muista että kilpailukieltoa ei voida käyttää kenen tahansa kohdalla, vaan sen tulee olla liiketoiminnallisesti perusteltu. väärin käytetyt ehdot voivat johtaa yllä mainitustikin sopimuskohdan tai jopa koko sopimuksen pätemättömyyteen.

  • Sanktioi sopimuksesi: Muista että sopimusrikkomus ei ole rikos. Poliisi ei auta näissä (joitain poikkeuksia lukuun ottamatta). Yksityisoikeudellisen sopimuksen valvonta on osapuolilla itsellään ja viime kädessä tuomioistuimilla, joihin osapuolet voivat saattaa asiansa ratkaistavaksi. Pätevästi sanktioitu sopimus toimii pelotteena sopimuksen noudattamiselle samoin kuin verojen maksun pelotteena toimii rikosvastuu maksamatta jättämisestä. Sanktion tulee olla riittävä toimiakseen pelotteena, mutta ei liian suuri joutuakseen kohtuuttomuus (voi seurata mm. pätemättömyys tai kohtuullistaminen) väitteiden alaiseksi.

  • Kysy apua asiantuntijalta: Jos et ole varma, miten jokin asia tulisi kirjata sopimukseen, kysy neuvoa lakimieheltä. Lakiasiaintoimisto Naskalin asiantuntijat auttavat sinua mielellään.


Lakiasiaintoimisto Naskali – kumppanisi konsulttisopimuksissa


Lakiasiaintoimisto Naskali tarjoaa kattavat lakiasiainpalvelut yrityksille ja yksityishenkilöille. Meillä on laaja kokemus konsulttisopimusten laatimisesta ja neuvotteluista. Autamme sinua varmistamaan, että sopimuksesi on juuri sinun tarpeisiisi sopiva ja suojaa liiketoimintaasi parhaalla mahdollisella tavalla.


Ota yhteyttä Lakiasiaintoimisto Naskaliin ja varmista, että konsulttisopimuksesi on kunnossa!


Hinnasto


  • Konsulttisopimuksen laatiminen: Alkaen 450 euroa 

  • Konsulttisopimuksen tarkastus: Alkaen 250 euroa

  • Muut sopimuksiin liittyvät palvelut: Kysy tarjous!


Asiakirjan laatiminen sisältää neuvottelun + asiakirjan laatimisen sekä muokkauskierroksen tämän jälkeen. Tarkastus sisältää kirjallisen sopimuksen kommentoinnin. 


Tarjoamme kiinteähintaisen tarkastuspalvelun, joka sisältää: 


  1. Neuvottelun (1h) ja sopimuksen läpikäynnin.

  2. Kirjalliset kommentit sopimukseen.


Mahdolliset ylitykset tai päämiehen toivomat ylimääräiset toimenpiteet laskutetaan tuntiveloituksella. Tuntiveloitus 220 € / h + alv


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


Os comentários foram desativados.

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page