top of page

Testamentti oikeustoimena

Testamentti on oikeustoimi, joka erottuu muista oikeustoimista monilla omaperäisillä piirteillään. Testamenttiin liittyy erityispiirteitä, jotka vaikuttavat sen tulkintaan ja oikeusvaikutuksiin. Tämä ainutlaatuinen oikeustoimi antaa perinnönjättäjälle mahdollisuuden toteuttaa jäämistöoikeudellista itsemääräämisoikeuttaan eli testamenttausvapauttaan.


Testamenttiin liittyvät perustunnusmerkit

Testamentti erottuu muista oikeustoimista kolmen perustunnusmerkin avulla:


1. Kuolemanvaraisuus: Testamentti on kuolemanvarainen oikeustoimi, joka tulee voimaan vasta perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Tästä syystä testamentin sääntely sisältää monia tulkintaohjeita ja oikeusvaikutuksia, joita sovelletaan vastaajan poismenon jälkeen.


2. Vastikkeettomuus: Testamentti on vastikkeeton oikeustoimi, joka tapahtuu perinnönjättäjän suosiessa perillisiään tai muita testamentin saajia ilman vastapalvelusta. Vastikkeettomuustunnusmerkki ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että perinnönjättäjä voi asettaa ehtoja tai vaatimuksia testamentin saajalle, muuttaen siten testamentin luonnetta vastikkeelliseksi.


3. Sidonnaisuus jäämistöön: Testamentti on sidottu jäämistöön, mikä tarkoittaa, että testamentin oikeusvaikutukset koskevat ainoastaan perinnönjättäjän omaisuutta. Jäämistön määrä selviää perinnönjättäjän kuoltua, kun varat ja velat on eroteltu. Testamentti voi myös sisältää määräyksiä esimerkiksi ennakkoluovutuksista tai pesänselvityksestä.


Testamenttiin liittyvät liitännäistunnusmerkit

Perustunnusmerkkien lisäksi testamentilla on liitännäistunnusmerkkejä, jotka täsmentävät sen käsitettä ja asettavat vaatimuksia sen pätevyydelle:


1. Testamentin peruuttaminen: Testamentin peruuttaminen on mahdollista, jos perinnönjättäjä on osoittanut halunsa kumota testamentti. Tästä syystä perintökaaren sääntely sisältää ohjeita ja seurauksia testamentin peruuttamiselle.


2. Testamentin määrämuoto: Testamentti on tehtävä kirjallisesti, ja sen allekirjoittamisen tulee tapahtua todistajien läsnä ollessa. Testamentin muotovaatimukset on määritelty perintökaaressa. Muotovaatimuksesta poikkeaminen voi johtaa testamentin pätemättömyyteen moitteen seurauksena joitain harvinaisempia poikkeuksia (mm. hätätila) poislukien.


3. Testamentin yksipuolisuus: Testamentti ei oikeustoimena ei edellytä kenenkään muun kuin testaattorin (testamentin laatija) hyväksynnän. Kenenkään ei tarvitse edes tietää testamentin olemassaolosta sen ollakseen pätevä. Todistajien luonnolllisesti kuitenkin tulee tietää todistettavan dokumentin olevan testamentti, mutta heidänkään ei kuitenkaan tarvitse tietää sen varsinaista sisältöä.


Testamentti - itsemääräämisoikeuden ja testamenttausvapauden ilmentymä

Kaiken kaikkiaan testamentti on merkittävä oikeustoimi, joka antaa yksilölle oikeuden määrätä omaisuudestaan ja jättää jäämistönsä haluamallaan tavalla. Testamentti on testamenttausvapauden ja itsemääräämisoikeuden ilmentymä, ja sen ainutlaatuiset piirteet ohjaavat sen tulkintaa ja soveltamista. Perintökaaren sääntely antaa ohjeet testamentin tekemiseen, peruuttamiseen ja moittimiseen, varmistaen testamentin pätevyyden ja oikeudenmukaisen toimeenpanon. Testamentin avulla perinnönjättäjä voi varmistaa toiveidensa toteutumisen jäämistönsä suhteen ja jättää jäähyväiset läheisilleen omien toiveidensa mukaisesti.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Testamentin määrämuoto

Ollakseen pätevä testamentti tulee tehdä määrämuodossa. Määrämuodosta poikkeava testamentti ei ole täytäntöönpanokelpoinen. Kyseessä on...

Testamentti - testamentin tulkinta

Testamentti on oikeustoimi, joka erottuu monilla erityispiirteillään muista oikeustoimista. Testamenttiin liittyy erilaisia ehtoja, jotka...

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page