top of page

Edunvalvontavaltakirjan vähimmäissisältö

Edunvalvontavaltakirja on voimakas työkalu, joka mahdollistaa yksilön itsemääräämisoikeuden säilyttämisen tulevaisuudessa, vaikka hän ei enää kykenisikään hoitamaan omia asioitaan. Valtakirjan pätevyyden kannalta on tärkeää, että siinä on tietyt vähimmäissisältöön kuuluvat vaatimukset.


Ensinnäkin valtakirjassa on selkeästi ilmaistava valtuuttamistarkoitus, eli se, että valtuuttajan tarkoituksena on antaa valtuutetulle oikeudet edustaa häntä. Tämä tarkoitus voi ilmetä valtakirjan otsikosta tai muista käytetyistä ilmaisuista, kuten "Edunvalvontavaltuutus" tai "Edunvalvontavaltakirja".


Toiseksi valtakirjasta on käytävä ilmi, millä tavoin valtuutettu on oikeutettu edustamaan valtuuttajaa. Valtuutetun kelpoisuus voidaan määritellä laajasti, jolloin hän saa oikeudet edustaa valtuuttajaa kaikissa taloudellisissa ja/tai henkilöä koskevissa asioissa. Valtuuttaja voi myös rajata valtuutuksen koskemaan tiettyä oikeustoimea, asiaa tai omaisuutta.


Kolmanneksi valtakirjassa on ilmettävä valtuuttajan ja valtuutetun henkilöllisyys, mukaan lukien heidän nimet ja syntymäajat. Valtuutetuksi voidaan nimetä ainoastaan luonnollinen henkilö, ei oikeushenkilöitä kuten yrityksiä.


Viimeisenä, mutta erittäin tärkeänä vaatimuksena on valtakirjan voimaantuloehto. Tämä tarkoittaa määräystä, joka määrittelee valtakirjan tulevan voimaan tietyssä tilanteessa, esimerkiksi silloin kun valtuuttaja tulee kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitaan sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen tai vastaavan syyn vuoksi.


Noudattamalla näitä vähimmäissisältövaatimuksia varmistetaan, että edunvalvontavaltakirja on pätevä ja että valtuuttajan toiveet ja tahto tulevat huomioiduksi tilanteessa, jossa hän tarvitsee toisen henkilön apua asioidensa hoidossa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että valtakirjaa laadittaessa on harkittava huolella valtuutetun valintaa ja määriteltävä valtuutuksen laajuus siten, että se vastaa valtuuttajan tarpeita ja toiveita.


Yllä mainittu on kuitenkin vain edunvalvoltavalvontavaltakirjan vähimmäissisältö jotta valtakirja voidaan DVV:llä vahvistaa. Hyvä edunvalvontavaltakirja ottaa huomattavasti tarkemmin kantaa valtuuttajan omaisuuteen sne kohteluun ja mahdollisiin toimenpiteisiin siihen. Asiassa tulee huomioida valtuuttajan henkilökohtainen tilanne ja toiveet sen suhteen mitä määräyksiä edunvalvontavaltakirjaan otetaan.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Edunvalvontavaltuutettu ja edunvalvoja

Ensimmäisenä tärkeänä huomiona asiassa tulee noteerata erot termien "edunvalvontavaltuutettu" ja "Edunvalvoja" välillä. Nämä ovat kaksi eri tehtävää joita säädellään osin eri laeissa. Edunvalvojan ja

Millainen on hyvä edunvalvontavaltakirja

Hyvässä edunvalvontavaltakirjassa on selkeästi määritelty valtuutettu, eli henkilö, jolle valtuutus annetaan. Valtuutettu voi olla perheenjäsen, läheinen tai muu luotettava henkilö, joka ymmärtää valt

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

​

​

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page