top of page

Edunvalvontavaltuutettu ja edunvalvoja

Ensimmäisenä tärkeänä huomiona asiassa tulee noteerata erot termien "edunvalvontavaltuutettu" ja "Edunvalvoja" välillä. Nämä ovat kaksi eri tehtävää joita säädellään osin eri laeissa. Edunvalvojan ja edunvalvontavaltuutetun välillä on huomattavia eroja.


Elämässä voi tulla tilanteita, joissa tarvitsemme apua asioiden hoitamiseen. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää tietää, kuka voi ottaa vastuun ja edustaa meitä päätöksenteossa. Suomessa on kaksi erilaista roolia, jotka liittyvät henkilökohtaisen edunvalvonnan hoitamiseen: edunvalvoja ja edunvalvontavaltuutettu. Vaikka molemmat liittyvät henkilön etujen valvontaan, niiden toimintatavat ja edellytykset eroavat toisistaan.


Edunvalvoja: avunantaja vaihtoehtona


Prosessi, jossa henkilö tarvitsee toisen apua asioidensa hoitamiseen, käynnistyy yleensä, kun henkilö ei pysty enää itsenäisesti huolehtimaan päivittäisistä asioistaan terveydellisistä tai muista syistä johtuen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi sairauden, ikääntymisen tai vammautumisen seurauksena. Edunvalvojan tehtävänä on toimia henkilön edustajana ja huolehtia hänen etujensa valvonnasta ja päätöksenteosta.


Edunvalvojan ensisijaisesti tulee olla läheinen henkilö perhepiiristä. Jos läheisiä ei ole tai kukaan heistä ei halua ottaa vastuuta, yleinen edunvalvoja nimitetään hoitamaan asioita. Edunvalvojan tehtäviin kuuluu vuositilin laatiminen, johon kaikki tositteet ja kuitit on säilytettävä ja toimitettava vuosittain tarkastettavaksi maistraattiin. Edunvalvoja on myös salassapitovelvollinen, joten tietojen saanti hoidettavan henkilön asioista on rajoitettu.


Edunvalvontavaltuutettu: valinnanvapaus tulevaisuuteen


Edunvalvontavaltuutus eroaa edunvalvonnasta siinä, että se tehdään tulevaisuutta varten, kun kaikki on vielä hyvin. Tämä tarkoittaa, että voit itse valita henkilön, joka hoitaa asioitasi ja tekee päätöksiä puolestasi, jos jotain sattuu. Edunvalvontavaltuutuksen voi laatia hyvissä ajoin, mutta se tulee voimaan vasta silloin, kun tarvitset toisen apua asioiden hoitamiseen.


Valtuutettu henkilö vie valtakirjan maistraattiin vahvistettavaksi vasta tarvittaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että et anna oikeuksia kenellekään ennen kuin valtakirja on vahvistettu. Edunvalvontavaltuutetun tehtäviin ei kuulu vuositilin laatimista. Valtuutuksen käsittäessä taloudellisten asioiden hoitamisen, on valtuutetun kuitenkin kyettävä esittämään luotettava selvitys varojen käytöstä tositteineen DVV:n niin edellyttäessä. Tyypillinen tilanne jossa DVV saattaa näin edellyttää on pankista tullut tieto epänormaaleista tilitapahtumista tai edunvalvottavan toisen omaisen tekemä ilmianto epäasiallisesta tehtävänä hoidosta. Edunvalvontavaltuutus kuitenkin perustuu laajalti keskinäiseen luottamukseen, joten on erityisen tärkeää huolella valita valtuutettu henkilö, jolle annat vastuullisen tehtävän. Edunvalvontavaltuutuksessa voit antaa valtuutetulle luvan luovuttaa tietojasi esimerkikse muille perintökaaren mukaisille perillisillesi tai vastaavasti antaa muille perillisille tiedonsaantioikeuden. Tiedonsaantioikeus on kuitenkin syytä rajata jotta mahdollisesti riitautuneet perilliset eivät voi käyttää tätä aiheuttaakseen vaivaa toistuvasti valtuutetulla.


Edunvalvontavaltakirjan sisältö


Valtakirjassa voit määritellä tarkasti, kuka saa sinua koskevia tietoja ja kenen kanssa valtuutettusi voi keskustella asioistasi. Sinulla on täysi valta päättää, mitä tietoja ja päätöksentekoa valtuutettu henkilö saa hoitaa puolestasi. Tämä mahdollistaa henkilökohtaisen ja räätälöidyn valtuutuksen, joka vastaa omia tarpeitasi ja toiveitasi.


Valtakirjan avulla henkilö voi etukäteen määritellä, kuka hoitaa hänen asioitaan, kun hän itse ei siihen enää pysty, esimerkiksi sairauden, onnettomuuden tai muun syyn vuoksi.

Edunvalvontavaltakirjaan sisältyvät ohjeet ja määräykset tulevat voimaan vasta tarpeen tullen, jolloin valtuuttaja voi itse päättää, kuka hoitaa hänen asioitaan ja miten. Valtuutuksen laajuus voi vaihdella laajasta, kattavasta valtuudesta aina tiukemmin rajattuihin toimintoihin. Valtuutuksella voi esimerkiksi antaa valtuutetulle oikeuden hoitaa taloudellisia asioita, tehdä lahjoituksia, myydä kiinteistöjä tai luopua perinnöstä valtuuttajan puolesta. Muutoin nämä toimenpiteet eivät olisi edes mahdollisia tai vähintään luppa joutuisi hakemaan DVV:ltä


Verrattuna lain määräämään edunvalvojaan, jolla on tiukemmat säännöt ja rajoitukset päätöksenteossa, edunvalvontavaltakirjan tehnyt henkilö voi varmistaa, että hänen toiveensa ja tahtonsa otetaan huomioon. Valtuutetun toimintaa ei myöskään rajoita holhoustoimilain mukainen lupamenettely tai tilivelvollisuus, mikä mahdollistaa nopeamman ja joustavamman päätöksenteon. Asiassa tulee kuitenkin huomioida, että myös valtuutetulla (kun valtuutettu taloudellisten asioiden hoitamiseen) on kirjanpitovelvollisuus ja DVV:n edellyttäessä selvitystä tehtävän hoidosta valtuutetun tulee kyetä selvittämään varojen käyttö tositteineen


Johtopäätös


Edunvalvojan ja edunvalvontavaltuutetun roolit ovat molemmat tärkeitä henkilökohtaisen edunvalvonnan kannalta. Edunvalvoja astuu kuvaan silloin, kun apua tarvitseva henkilö ei pysty itse hoitamaan asioitaan. Edunvalvontavaltuutus sen sijaan tarjoaa valinnanvapautta ja mahdollisuuden päättää itse, kuka edustaa ja huolehtii omista asioista tulevaisuudessa. On tärkeää olla tietoinen näiden kahden roolin eroista ja valita henkilö, joka täyttää luottamuksellisen tehtävän tarpeesi ja toiveidesi mukaisesti. Olipa kyseessä edunvalvoja tai edunvalvontavaltuutettu, molemmat roolit pyrkivät varmistamaan sen, että sinun etusi ovat turvattuna ja päätöksentekosi hoidetaan vastuullisesti ja asiantuntevasti.


Erityishuomiona yrittäjille: Erityisen tärkeä edunvalvontavaltakirja on yrittäjille. Edunvalvontavaltakirjalla voidaan varmistaa yritystoiminnan jatkuvuus myös omien henkilökohtaisten haasteiden tai sairastumisen aikana. Valtuuttamalla luotettavan henkilön yrityksen asioita hoitamaan, yrittäjä voi olla varma siitä, että toiminta jatkuu suunnitellusti ja tehokkaasti. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan antaa tarvittaessa huomattavankin yksityiskohtaisia ja sitovia ohjeita yrityksen toiminnan hallinnointiin valtuutetulle.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Edunvalvontavaltakirjan vähimmäissisältö

Edunvalvontavaltakirja on voimakas työkalu, joka mahdollistaa yksilön itsemääräämisoikeuden säilyttämisen tulevaisuudessa, vaikka hän ei enää kykenisikään hoitamaan omia asioitaan. Valtakirjan pätevyy

Millainen on hyvä edunvalvontavaltakirja

Hyvässä edunvalvontavaltakirjassa on selkeästi määritelty valtuutettu, eli henkilö, jolle valtuutus annetaan. Valtuutettu voi olla perheenjäsen, läheinen tai muu luotettava henkilö, joka ymmärtää valt

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

​

​

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page