Käyttöoikeustestamentti, jota tunnetaan myös nimillä hallintatestamentti tai hallintaoikeustestamentti, on erityisen hyödyllinen tapa turvata käyttöoikeuden haltijan asema ja samalla varmistaa, ettei omaisuutta menetetä omistajan haitaksi. Tällainen testamentti antaa haltijalle oikeuden hallita omaisuutta, vaikka hän ei itse ole sen omistaja. Hallintaoikeus ei myöskään aiheuta perintöveroja toisin kuin omistusoikeus. Testamenttia laadittaessa ja täytäntöönpantaessa, on siis huomattavalla tavalla annettu painoarvoa erolle omistusoikeuden ja hallintaoikeuden / käyttöoikeuden välillä.
Omistajan on hyväksyttävä käyttöoikeuden jatkuminen niin kauan kuin se on voimassa. Ellei testamentissa ole toisin määrätty, käyttöoikeus päättyy käyttöoikeuden haltijan kuollessa ja vasta silloin omistaja vapautuu niistä rajoituksista, joita käyttöoikeus on aiheuttanut hänen omistusoikeudelleen. Omistaja voi omassa verotuksessaan vähentää käyttöoikeuden / hallintaoikeuden verotuksellisen arvon verottajan ohjeistuksien mukaisesti. Vaikka käyttöoikeustestamentti voi tuoda rahallisia hyötyjä ei sen käyttöön tule ryhtyä ilman harkintaa. Testamentin laatijan on suositeltavaa myös ottaa kantaa käyttöoikeuden pysyvyyteen omaisuuden vaihdostilanteissa sekä myyntitilanteissa. Kun käyttöoikeus on annettu nimettyyn kohteeseen, kuten asuntoon, se ei kata muuta asuntoa mikäli testamentissa mainittu asunto myydään, kun esimerkiksi leski tarvitsisi paremmin muuttuneeseen tilanteeseensa soveltuvan asunnon. Testamentissa voidaan asettaa oikeus vaihtaa asunto sopivampaan tai asettaa testamentin käyttöoikeus koskemaan testamnetissa nimetyn kohteen sijaantullutta omaisuutta.
Käyttöoikeustestamentti voi olla puolisoiden keskinäinen testamentti, mutta sen voi laatia myös kuka tahansa, joka pitää järkevänä jakaa omistusoikeus ja käyttöoikeus kahden eri henkilön välillä. Tällainen järjestely voi olla hyödyllinen myös perintöverotuksellisista syistä. Tärkeää huomata on, että käyttöoikeuden haltija ei ole perintöverovelvollinen, vaan veron maksavat ne henkilöt, jotka saavat omistusoikeuden. Omistusoikeuden haltijoilla on mahdollisuus vähentää käyttöoikeuden arvo edellä mainituin tavoin verotuksessa. Käyttöoikeustestamenttia laadittaessa on suositeltavaa ottaa huomioon lakiosaperillisten tai muiden yleistestamentinsaajien suhde käyttöoikeuden saajaan nähden. Monet riitaisat tapaukset jotka etenvät tuomioistuimeen, käsittelevät lakiosaperillisten intressien ristiriitaa käyttöoikeuden saajan kanssa.
Käyttöoikeustestamentti tarjoaa siis joustavan ratkaisun, jossa käyttöoikeus ja omistusoikeus jaetaan eri henkilöiden välillä. Tämä voi olla hyödyllistä käyttöoikeuden haltijan aseman turvaamiseksi samalla varmistaen omistajan vapauden ja oikeudet. Testamentin avulla voidaan välttää omaisuuden menettäminen ja haitta omistajalle.
Perintöverotuksellisista syistä laadittaessa eri asteen hallintaoikeustestamenttia, on aina syytä käyttää asiantuntevaa juridista apua. Hallintaoikeuden käytössä on käytännössä huomattavalla osalla unohtunut seikka, että kun omistusoikeus ja hallintaoikeus jaetaan eri henkilöille, sidotaan samalla nämä henkilöt yhteen juridisesti pahimmillaan vuosikymmeniksi. Siten määräyksen käyttö erityisesti tilanteissa joissa hallintaoikeus rasittaa omistusoikeuden haltijaa pitkään tulee harkita ja riitaherkissä tilanteissa ja pesissä sen käyttöä on suositeltavaa välttää.
Asiassa tulee huomioida myös, että kun hallintaoikeus rasittaa omistusoikeutta potentiaalisesti pitkään, omistajalle voi koitua huomattavia kustannuksia hallintaoikeuden rasittamana aikana, mm kiinteistön osalta peruskorjauksista jotka kuuluvat omistajalle. Näiden vastapainoksi omistaja ei saa tuottoa kiinteistöstä, jolloin taloudellinen taakka voi muodostua kohtuuttomaksi omistajalle. Omistaja maksaa myös omistusoikeuden perintöverot tyypillisesti noin vuoden kuluessa perunkirjoituksesta, vaikka hallintaoikeuden rasittamaa kohdetta ei voida realisoida verojen maksamiseksi. Omistusoikeuden saajalla tulee siis olla varallisuutta vastata veroseuraamuksista jotka voivat olla huomattavia. Ajankohtaisena huomiona voidaan todeta, että osaltaan hallintaoikeus määräyksistä johtuen perintöverojen ulosottomäärät ovat nousseet viime vuosina huomattavasti, joka viittaa siihen, ettei perintöverosuunnittelua ole toteutettu riittävän huolellisesti ja otettu huomioon omistusoikeuden saajalle koituvia taloudellisia riskejä.
Comments