top of page

Mitä ehtoja testamentissa voi olla?

Testamenttiin voi liittää erilaisia ehtoja ja rajoituksia, jotka määrittävät testamentin saajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Jos testamentissa ei ole asetettu saajalle mitään erityisiä ehtoja, hän saa täyden määräämisvallan legaattiomaisuuteen, kun legaatti on täytetty ja hän on saanut yleisjälkisäädöksen perusteella saadun omaisuuden ja perinnönjako on tullut lainvoimaiseksi.


Jos testamenttiin on sisällytetty sitova ehto, se rajoittaa testamentin saajan oikeutta määrätä testamentin perusteella saadusta omaisuudesta, koska hänen on otettava ehtoon liittyvät velvoitteet huomioon. Testamentissa oleva ehto voi näin ollen rajoittaa tai muokata testamentin saajan omistusoikeutta. Ehdot voidaan yleensä jakaa lykkääviin ja purkaviin ehtoihin.


Lykkäävä ehto tarkoittaa määräystä, jonka toteutuminen vaikuttaa testamentissa tarkoitetun oikeuden voimaantuloon. Tavallinen lykkäävä ehto on toissijaisen testamentin saajan määrääminen. Ensimmäiseksi testamentissa mainittu saaja saa omaisuuden ja vasta kun hänen oikeutensa lakkaa, se siirtyy lopulliselle saajalle. Lykkäävä ehto voi myös tarkoittaa, että testamentin saaja saa hallita omaisuutta vasta tietyssä iässä, esimerkiksi 21-vuotiaana. Tällainen ehto on pätevä, jos testamentin saaja ei ole lakiosaperillinen. Lakiosaperillisella on kuitenkin oikeus saada lakiosa hallintaansa riippumatta tällaisesta ehdosta. Ehto sitoo lakiosaperillistä vain lakiosaa suuremmalta osalta.


Purkava ehto puolestaan tarkoittaa, että testamentissa tarkoitetun oikeuden pysyvyys riippuu toisen seikan toteutumisesta. Myös purkavat ehdot ovat sallittuja testamenttioikeudessa. Vaikka purkava ehto koskisi kiinteistöä, se voidaan pätevästi asettaa voimaan pidemmäksi ajaksi kuin viisi vuotta perittävän kuolemasta lukien.


Testamentin tekijän tulisi huolellisesti harkita, millaisia lykkääviä ja purkavia ehtoja hän sisällyttää testamenttiinsa, erityisesti jos testamentti koskee kiinteää omaisuutta. Kun testamenttiin sisällytetään lykkäävä ehto, se samalla tarkoittaa, että testamentin saaja ei voi saada lainhuutoa ennen kuin ehto on täyttynyt. Purkavan ehdon käyttöön liittyy vastaavia ongelmia, sillä testamentin saaja voi saada lainhuudon vasta, kun on selvää, että ehdon perusteella saanto ei voi enää purkautua.


Kiellettyjä ehdot testamentissa voivat olla monenlaatuisia. Esimerkkinä voidaan mainita selkeästi lainavastaiset ehdot kuten rikoksen tekeminen perinnön saamiseksi. Kiellettynä ehtona voidaan kuitenkin pitää myös perus- ja ihmisoikeuksien vastaista ehtoa jolla pyritään vaikkapa vaikuttamaan perinnönsaajan henkilökohtaiseen elämään ja siihen kuuluvaan valinnanvapauteen. Testamentissa ei siis voida tehokkaasti määrätä vaikkapa perinnönsaajan aviopuolison vallinnasta vaan tämä kuuluu jokaisen elämänperus- ja ihmisoikeuksiin. Kielletty ehto voi olla myös hyvien tapojen vastainen jolloin sitä ei voida tehokkaasti soveltaa. Hyvien tapojen vastainen ehto testamentissa saattaa edellyttää perinnönsaajalta vaikkapa siveetöntä toimintaa. Kaikkien näiden soveltamisarviointi on kuitenkin korostuneen tapauskohtaista.


Tulkittaessa ehtojen sallittavuutta tai niiden vaikutuksia arvioitaessa on syytä huomioda, että yksittäinen kielletty ehto ei välttämättä takroita testamentin pätemättömyyttä. Testamentti voi olla, ja usein onkin, muutoin edelleen pätevä, testamentti vain toteutetaan kuten esimerkiksi kiellettyä ehtoa ei olisi testamentissa. Tämä kuitenkin tyypillisesti hankaloittaa huomattavasti testamentin täytäntöönpanoa sillä mahdollisuutta että ehtoa ei pidetä pätevänä ei usein ole huomioitu testamentissa. Tällöin testamenttiin jää "tyhjä" kohta määräyksen kattavan omaisuuden osalta jonka jako testaattorin tahdon mukaisesti jää testamentin muun tulkinnan varaan.


Lykkäävät ja purkavat ehdot ovat siis sellaisenaan ongelmallisia käytännön toteutuksen kannalta. Näiden käyttämiseen testamentissa tulee ehdottomasti ottaa yhteyttä asiantuntevaan lakiasiaintoimistoon. Muutoin riskinä on että, hyväntahtoiseksikin ja perillisten asemaa helpottavaksi tarkoitettu määräys luo perillisten välille oikeudelliset ristiriidat joiden ratkomiseen voidaan joutua käyttämään huomattavia panostuksia, sekä rahallisesti että ajallisesti. Tällä välillä määräysten kohteena oleva omaisuus voi myös menettää arvoaan tai kiinteistön ollessa kyseessä rapistua, osakkaiden välttäessä panostuksia kiinteistöön jonka omistus- ja määräysvallasta on epäselvyyksiä.


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page