top of page

Perunkirjoitus - miksi perunkirjoitus tarvitaan ja mitä siitä pitää selvitä

Perunkirjoitus on virallinen toimenpide, joka suoritetaan kuolinpesän selvittämiseksi ja perinnönjaon mahdollistamiseksi sekä perintöverotuksen toteuttamiseksi. Sen tarkoituksena on saattaa selville vainajan jäämistö ja velat sekä määrittää perilliset ja mahdolliset testamentinsaajat. Perunkirjoitus on olennainen osa perintöprosessia ja sillä on tärkeä merkitys varojen oikeudenmukaisessa jakamisessa sekä verotuksen osalta. Katkeamattomat sukuselvitykset on kerättävä kaikista

seurakunnista tai väestörekisteristä, joissa vainaja on ollut kirjoilla 15-vuotiaasta kuolemaansa

asti.


Tiivistettynä perukirjan merkitys voidaan siis tiivistää perukirjan kolmeen tehtävään joita ovat

1. Perintöverotuksen toteuttaminen - Verottaja määrää perintöverotuksen perukirjan perusteella. 2. Kuolinpesän osakkaiden selvittäminen - Kuolinpesän osakkaat listataan perukirjaan, osakasasema voi muodostua perintökaaren tai testamentin perusteella. 3. Perittävän omaisuusluettelo - Perittävän omaisuus listataan perukirjaan ja osakkailla on velvollisuus myös täydentää tai oikaista sitä tarvittaessa. Neljäntenä perukirjan laatimista ohjaavana tekijänä tulee tiedostaa perukirjan huomattava merkittävyys perittävän jäämistön selvitys- ja jakoasiakirjana. Perukirja toimii koonnoksena oikeudellisesti merkittävistä asiakirjoista, joilla on vaikutusta myöhemmin suoritettavaan ositukseen, erotteluun sekä perinnönjakoon.


Perunkirjoituksen Tarkoitus:

  1. Varojen ja velkojen selvittäminen: Perunkirjoitus on tapa saattaa selville vainajan jäämistö eli hänen omistamansa omaisuus ja varat sekä mahdolliset velat. Tämä on välttämätöntä, jotta perinnönjakoa voidaan suorittaa oikeudenmukaisesti ja kaikki asianomaiset tahot saavat oikean osuutensa perinnöstä.

  2. Perillisten ja testamentinsaajien määrittäminen: Perunkirjoitus on tapa selvittää, ketkä ovat vainajan lailliset perilliset ja mahdolliset testamentinsaajat. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun perillisiä on useita tai kun vainajalla on testamentti, jonka mukaan perintöä jaetaan.

  3. Verotuksen perustan luominen: Perunkirjoituksen avulla luodaan perusta perintöverotusta varten. Perinnön saajat maksavat veroa saamastaan perinnöstä, ja verotuksen perusta määräytyy perunkirjoituksessa ilmoitettujen varojen ja velkojen perusteella. Verottaja määrittää osakkaiden osuudet perukirjassa määritetystä osuudesta perintöverotuksessa.


Perunkirjoituksen sisältö:

Perunkirjoituksen tulee sisältää monipuolista tietoa vainajan jäämistöstä ja veloista. Se on virallinen asiakirja, joka toimii perustana perinnönjaolle ja verotukselle. Perunkirjoituksesta tulee ilmetä ainakin seuraavat tiedot:

  1. Vainajan tiedot: Perunkirjoituksessa ilmoitetaan vainajan henkilötiedot, kuten nimi, syntymäaika ja -paikka, sekä kuolinaika ja -paikka.

  2. Perilliset ja testamentinsaajat: Ilmoitetaan ne henkilöt, jotka ovat oikeutettuja perimään vainajan omaisuutta. Jos vainajalla oli testamentti, ilmoitetaan myös testamentinsaajat. Testamentinsaajat eivät välttämättä ole osakkaita, yleistestamentin saajat kuitenkin lähtökohtaisesti toimivat myös osakkaina.

  3. Testamentit: Perukirjasta tulee ilmetä ja liittää vainajan mahdollisesti jättämät testamentit.

  4. Lakiosavaatimukset: Rintaperillisten esittämät lakiosavaatimukset kirjataan perukirjaan.

  5. Jäämistö: Luettelo vainajan jäämistöön kuuluvista varoista ja omaisuudesta, kuten kiinteistöt, pankkitilit, osakkeet, autot ja muu omaisuus.

  6. Velat: Ilmoitetaan ne velat, jotka kuuluivat vainajan jäämistöön, kuten lainat, luotot ja muut raha-asiat, siten kuin ne kuolinpäivänä olivat.

  7. Lahjat ja ennakkoperinnöt: Perittävän elinaikanaan mahdollisesti antamat lahjat ja ennakkoperinnöt.

  8. Vakuutuskorvaukset: Tiedot mahdollisista kuolemanvaraisista vakuutuskorvauksista.

  9. Perunkirjoituksen aika ja paikka

  10. Kuolinpesän ilmoittaja ja perunkirjoituksen uskotut miehet

  11. Yhteyshenkilön yhteystiedot

  12. Perunkirjoituksessa läsnä olevat henkilöt



Yhteenvetona


Perunkirjoitus on olennainen vaihe perintöprosessissa, joka mahdollistaa vainajan jäämistön selvittämisen, perillisten ja testamentinsaajien määrittämisen sekä oikeudenmukaisen perinnönjaon ja verotuksen. Perunkirjoitus on tärkeä askel perinnönjakoprosessissa, ja sen asianmukainen suorittaminen varmistaa, että perintöasiat hoidetaan lainmukaisesti ja oikeudenmukaisesti. On suositeltavaa ottaa yhteys lakiasiantuntijaan tai perunkirjoituksen hoitajaan varmistaakseen, että perunkirjoitus suoritetaan asianmukaisesti ja kaikki tarvittavat tiedot tulevat asianmukaisesti ilmi.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


OTA YHTEYTTÄ

Lakiasiaintoimisto Naskali Oy

Y-tunnus: 3256316-6

Teiskontie 1

33500 Tampere

050 556 7555

toimisto@lakinaskali.fi

Ota meidät seurantaan

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page